fbpx

Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti je knjiga, koja predstavlja multidisciplinarnu studiju, svetski priznatog istoričara i eksperta za „Aušvic“ i druge fabrike smrti u Drugom svetskom ratu ,Prof. dr Gideona Grajfa. Knjiga ima 712 strana i korišćeni su podaci i materijali, fotografije i ilustracije iz Arhiva Nemačke, Italije, Izraela, Hrvatske, Norveške, Republike Srpske i Srbije. Ovo trojezično izdanje (2019) publikacija je izdavačke kuće „Knjiga komerc“, čiji je sadržaj ujedno na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku.

Istoričari koji su učestvovali u izradi ovog projekta su iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Izraela… Učinili su ovu studiju izuzetnim doprinosom svetskoj istoriografiji, kao i kulturi sećanja na žrtve ustaštva i holokausta. Počasni članovi uređivačkog odbora su preživeli logoraši Jasenovca i Aušvica.

Izvorno izraelsko izdanje objavio je Institut za Holokaust Šem Olam (Izrael), Akademski koledž Ono (Izrael), Fondacija za projekte i edukacije za Holokaust (SAD).

Knjiga je dobitnik posebnog priznanja za naučni podvig godine od strane žirija Sajma knjiga u Beogradu.

Format knjige je 29,5 x 38,5 cm, punog kolora, tvrdog poveza i teži oko 6 kilograma.

Gideon Greif

Fotografija preuzeta sa sajta kolporter.rs

Ova knjiga nije uperena ni protiv jednog naroda, religije ni države, već protiv fašistoidnih ideologija nacizma, fašizma i ustaštva.

Cilj ove knjige jeste da probudi svest čovečanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i ideološkoj isključivosti i povredi ljudskih prava.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je civilizacijsko dostignuće čovečanstva u kome su sadržane univerzalne vrednosti svih naroda sveta.

Ovom knjigom dižemo glas protiv revizionizma zločina u Drugom svetskom ratu i svi zajedno branimo univerzalne vrednosti čovečanstva.

Greif

Fotografija preuzeta sa sajta rtv.rs

Kategorije: Knjige

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder