fbpx

Profesor Gideon Grajf (Gideon Greif), rođen 16. marta 1951. godine, i izraelski je istoričar, koji se specijalizovao za istoriju holokausta, naročito za istoriju koncentracionog logora Aušvic.

Bio je gostujući predavač za jevrejsku i izraelsku istoriju u Šusterman centru (Schusterman) za jevrejske studije na Univerzitetu u Teksasu u Austinu tokom akademske godine 2011-2012.

Dobitnik je zlatne medalje za zasluge, Republike Srbije.

Grajf je 2006. pokrenuo projekat autentičnog boksačkog automobila, koji sada stoji na rampi, nedaleko od glavnog ulaza u logor, kao večno sećanje na stotine hiljada mađarskih Jevreja koji su ubijeni od strane nemčkih nacista u plinskim komorama Birkenau 1944. godine.

Grajf je bio naučni i istorijski savetnik izložbe, održane 2011. godine Sa mnom, ovde je šest miliona tužilaca, koja je obeležila 50. godišnjicu suđenja Adolfu Ajhmanu (Adolf Eichmann) 1961. godine. Izložba opisuje Ajhmanovu karijeru, njegovu ličnu odgovornost za deportaciju miliona Jevreja u logore za istrebljenje, njegove pokušaje skrivanja nakon rata i operaciju njegovog pronalaženja u Argentini 1960. godine. Izložba ima za cilj da dokaže da je Ajhman bio fanatični neprijatelj Jevreja, odlučan da ih pošalje u smrt.

Grajfova knjiga Plakali smo bez suza inspirisala je mađarskog režisera 

Lasla Nemeša za stvaranje filma Šaulov sin posvećen Sonderkomandu (Sonderkommandu). Film je osvojio Oskara i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku 2016. godine.

U januaru 2017. godine, zajedno sa predstavnicima srpskih i jevrejskih akademskih društava i predstavnicima srpske vlade u Sjedinjenim Američkim Državama, Grajf je organizovao izložbu Jasenovac 75 u Nju Džersiju, posvećenu genocidu koji su počinile hrvatske ustaše u koncentracionom logoru Jasenovac

U januaru 2018. sa srpskim predstavnicima Grajf suorganizovao je izložbu Jasenovac pravo na nezaborav u Njujorku. U pokušaju da se revidira istorija i smanji broj Srba, koji su ubijeni od strane hrvatskih nacista, izložba je kritikovana zbog širenja lažnih informacija i propagande hrvatskog MVEP-a koji je negirao  postojanje holokausta. 

Grajf tvrdi da je broj žrtava u logoru bio veći od 800.000, što je procena koju su podržali nemački i ustaški izveštaji o ratnim vremenima. A hrvatski i zapadni zvaničnici su više puta smanjili broj ubijenih Srba i negirali da je to uopšte i postojao genocid. 

 

Knjiga, koja je objavljena 2019. godine, na kojoj je profesor Gideon Grajf radio nekoliko godina, zajedno sa  profesorima Izraelskih instituta, sakupljajući sve potrebne informacije, takođe, govori o Jasenovcu i nosi istoimeni naziv Jasenovac – Aušvic Balkana. Knjigu je izdala izdavačka kuća Knjiga Komerc. Broj stranica ove knjige je 710, uz propratni materijal kao što su fotografije i ilustracije, a kao dodatnu notu njen pisani sadržaj je trojezični – srpski, engleski i hebrejski.

jasenovac

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder