Akcija!

Miladin Stevanović – Komplet 9 knjiga

Original price was: 7.920,00 рсд.Current price is: 5.544,00 рсд.

 

  • Broš povez
  • 9 knjiga
  • Ćirilica

Opis

Miladin Stevanović – Komplet 9 knjiga

 

Knez Lazar Hrebeljanović – bio je srpski vladar sa prestonicom u Kruševcu, koji je poginuo u bici na Kosovu 1389. godine.

Kneginja Milica Hrebeljanović – žena kneza Lazara, je bila i ostala do dan-danas najvoljenija srpska carica. U našoj istoriji su ostali upamćeni njeni odlasci u Carigrad, caru Bajazitu, svom zetu. Prvi kada odlazi da spase od sigurne smrti svog sina Stefana, i drugi, kada od istog, moćnog i oholog vladara, moli mošti svete Petke, koje iz Vidina prenosi u Srbiju.

Kraljica Jelena Anžujska – supruga kralja Uroša, je bila žena koja nije bila voljna da se odrekne aktivnog rada u javnom životu i da bude indiferentan posmatrač državne politike. 

Kralj Milutin – Zamah velikoj srpskoj državi pod carem Dušanom, dao je baš kralj Milutin o kome je malo pisano, a period njegove vladavine do sada je nedovoljno istražen u našoj istoriografiji. Ova monografija je pokušaj da se objedine podaci o ovom srpskom vladaru, ali i podsetnik o dolasku naših predaka na ovo podneblje i stvaranje prvih državanih zajednica.

Srpski vladari svetitelji – saznanje da su Srbi, u odnosu na druge balkanske narode, u svojoj burnoj istoriji imali najviše svetaca među svojim vladarima i nedostatak objedinjenih podataka o tome, podstakla je autora da napiše ovu knjigu.

Patrijarh III Arsenije Čarnojević i Velika seoba Srba – Kada je 1674. godine postao pećki patrijarh, u veoma složenim prilikama pod turkim ropstvom, Arsenije ubrzo pokazuje sve svoje prirodne i stečene sposobnosti. Odanost težnjama porobljenog naroda za slobodom i sampostalnošću, odlučnost, mudrost, nepokolebljivost i doslednost uzvišenim nacionalnim … 

Vuk Branković – Knjiga o srpskom velikašu koji je, pored kneza Lazara, bio najznačajnija politička figura Srbije poslednje dve decenije XIV veka.

Stanoje  Glavaš – Hronološka studija o životu i dobu, napoznatijeg hajdučkog harambaše koji je predvodio borbu protiv Turaka i bio poznat na čitavom Balkanu. Miladin Stevanović je sažeo građu iz srpskih, carigradskih i bečkih arhiva, raznih zbornika i časopisa, kao i pričanja učesnika Prvog srpskog ustanka.

Marko Kraljević – u narodnoj poeziji, predanju i svesti ostao je upamćen kao najveći epski junak. Njegov folklorni lik nadvisio je njegovo istorijsko delo i ostao je zapamćen kao najveći junak ne samo u srpskom narodnom stvaralaštvu, već i u folkornom stvaranju drugih Južnoslovenskih naroda. Iako je bio vladar relativno skromnog istorijskog značaja, Marko je tokom turske okupacije postao jedan od najpopularnijih junaka srpske narodne epike i usmene tradicije uopšte. Zapamćen je kao neustrašivi zaštitnik slabih i bespomoćnih, koji se borio protiv nepravde i koji je delio megdane s turskim nasilnicima.

Možda će vam se svideti …