Akcija!

Komplet 3 knjige – Stanoje Glavaš, Vuk Branković, Marko Kraljević

Original price was: 2.640,00 рсд.Current price is: 1.980,00 рсд.

  • Broš povez
  • Ćirilica
  • 400 str.
  • 283 str.
  • 303 str.

Opis

Komplet 3 knjige – Stanoje Glavaš, Vuk Branković, Kraljević Marko

 

Miladin Stevanović

 

Stanoje  Glavaš – Hronološka studija o životu i dobu, napoznatijeg hajdučkog harambaše koji je predvodio borbu protiv Turaka i bio poznat na čitavom Balkanu. Miladin Stevanović je sažeo građu iz srpskih, carigradskih i bečkih arhiva, raznih zbornika i časopisa, kao i pričanja učesnika Prvog srpskog ustanka.

 

Vuk Branković – Knjiga o srpskom velikašu koji je, pored kneza Lazara, bio najznačajnija politička figura Srbije poslednje dve decenije XIV veka.

 

Marko Kraljević je u narodnoj poeziji, predanju i svesti ostao upamćen kao najveći epski junak. Njegov folklorni lik nadvisio je njegovo istorijsko delo i ostao je zapamćen kao najveći junak ne samo u srpskom narodnom stvaralaštvu, već i u folkornom stvaranju drugih Južnoslovenskih naroda.

Iako je bio vladar relativno skromnog istorijskog značaja, Marko je tokom turske okupacije postao jedan od najpopularnijih junaka srpske narodne epike i usmene tradicije uopšte. Zapamćen je kao neustrašivi zaštitnik slabih i bespomoćnih, koji se borio protiv nepravde i koji je delio megdane s turskim nasilnicima.

Možda će vam se svideti …