Akcija!

5 Karavađo – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

5 Karavađo – Geniji umetnosti

 

Karavađo je rođen 29. septembra 1571 i bio je italijanski slikar aktivan u Rimu, Napulju, Malti i Siciliji između 1593. i 1610. godine. Smatran je prvim velikanom baroknog slikarstva. Njegove slike odlikuje jedan nekompromisan realizam koji je okarakterisan kao naturalizam – radi razlikovanje od dotadašnjih pokušaja – i upotreba izrazitog kontrasta svjetlo-tamno (kjaroskura).

  Karavađov naturalizam i njegova namera da verno predstavlja prirodu bilo da je lepa ili ružna, nije ništa manje snažnija od one nekih njegovih savremenika. Karavađo se može smatrati jednim od onih velikih umjetnika kao ranije Đoto i Direr, koji su hteli da vide događaje iz biblijskih priča pred svojim očima, kao da se dešavaju na pragu njihove kuće.

  Karavađova umetnička reputacija je bila zasenjena tokom njegovog života i kasnije, turbulentnim i krajnje tragičnim okolnostima njegovog ličnog života. U Rimu je počinio ubistvo i nasilan napad dok je bio na vrhuncu svoje umetničke karijere, i nakon toga – uprkos što je posle stvorio svoja najbolja dela – ostatak života je proveo kao begunac od pravde. Od polovine 20. vieka, njegovi nasilnički ispadi i nestabilan karakter postali su predmet popularne mašte i konstruisanja različitih mitova, gdje je percipiran kao autsajder svoga vremena koji se pobunio protiv autoriteta.

 

Umro je 18. jula 1610. godine.