Akcija!

Knjiga o Milutinu + Udovice

Original price was: 1.980,00 рсд.Current price is: 1.580,00 рсд.

  • Broš povez
  • Ćirilica
  • 194 str.
  • 246 str.

Opis

Knjiga o Milutinu + Udovice

Knjiga o Milutinu

Knjiga o Milutinu – Antologijski izbor Danka Popovića koji ne izostavlja ni jedan ključni momenat u bogatoj istoriji srpskog naroda u periodu od sarajevskog atentata do godina posle Drugog svetskog rata. Piscu je pošlo za rukom da njegov junak, običan šumadijski seljak, na neki način bude svedok zbivanja, pa i njihov tumač svojim saborcima, komšijama, prijateljima, ukućanima…Milutin razgovara sa zamišljenim slušaocem o tragičnoj sudbini srpskog naroda, njegove porodice i Srbije.

Ovo je knjiga po kojoj se igra istoimena predstava, gde glavnu ulogu tumači glumac Nenad Jezdić, koji ukratko govori sledeće – možete pročitati, ovde.

 

Udovice

… ili je to istorija malog naroda velikih stradanja, jeste li ovo zapravo, samo svedočanstvo o crnini koja kod Srba menja samo glave žena i majki, a čuva svoju jačinu i oštrinu bez obzira na godine i vreme koje prođe.

… Od prve do poslednje udovice sem imena razlike nema. Po teretu koji ih prati, po lomovima kućevnim i državničkim, po svojeglavim muškim glavama, po zgrčenom osmehu i umrloj nadi iste su kao da su vanvremenske bliznakinje, večite udovice…

 

  Danko Popović je pisac u čijem se celokupnom proznom opusu na umetnički relevantan način sažima nekoliko tema i osvetljavaju suštinska egzistencijalna, istorijska i moralna pitanja vezana za sudbinu srpskog naroda. Jedan od najvećih pisaca koje je Srbija dala.

Danko Popovič je slikar srspkog sela upravo u njegovoj punoj realnosti. Niko tako snažno kao on ne ulazi u anatomiju problema srpskog društva, polazeći od pretpostavke da smo uvek pre svega sami krivi za sopstvenu sudbinu.

Možda će vam se svideti …