Akcija!

Momo Kapor – Komplet 7 knjiga

Originalna cena je bila: 8.000,00 рсд.Trenutna cena je: 6.000,00 рсд.

  1. Najlepše priče
  2. Ivana
  3. Konte
  4. Od istog pisca
  5. Razmišljanja dokonog šetača
  6. Ljubavne priče
  7. Ispovesti

Opis

Momo Kapor – Komplet 7 knjiga

 

O Momi Kaporu, možete više pročitati, ovde.

Pogledaj celu ponudu – Momo Kapor, ovde.

 

  1. Najlepše priče

   Lepa priča je ona koja ima prosto lepu priču(zanimljivu i intrigantnu fabulu, sa neočekivanim obrtom). Ta lepa priča dešava se u sadašnjosti (u trenutku pisanja), svuda tamo gde je njen autor „skitao“, na Adi Ciganliji, uSarajevu, Njujorku, Parizu, Dubrovniku ili krševitoj i ratničkoj Hercegovini. Rečju, ceo svet joj je u ruci, u malom prstu.

Lepa priča neguje poseban tip junaka. Kaporu su dragi „autsajderi“, „foliranti“, „skitnice“,„sanjari“, „zanesenjaci“, odnosno svi „pomereni“ tipovi urbanog, andergraund senzibiliteta.
U poslednje vreme ništa manje, ako ne i više, dragi su mu ruralni, ratnički, „autentični“ (naši,
pre svega iz rodne Hercegovine) likovi.

Lepa priča traži i posebnu vrstu jezika. Nonšalantnog, kozerskog, sa primesama intelektualnog slenga. U svakom slučaju, komunikativnog, pitkog poput omiljenog pića.
A najlepše Kaporove priče, po potpisniku ovih redova, jesu one za koje svaki čitalac
(a to znači svaki potencijalni pisac) zažali, kad ih je pročitao,što ih sam nije napisao.
Ili bolje reći, obraduje se iskrena srca piscu koji ih je napisao.

2. Ivana

  Šta sve može da se dogodi jednoj mladoj ženi odrasloj u gradu, kada u ratnom vihoru izgubi rodni grad, krov nad glavom, porodicu i udoban život uspešnog arhitekte i bude prinuđena da utočište pronađe u zabitom srbijanskom selu Šljivovu u trošnoj zapuštenoj kući na imanju svojih predaka.

3. Konte

Pustolovni roman o konte Niku Kažanegri, vršnjaku dvadesetog veka, koji posreduje u trgovini falsifikovanim slikama i u dubokoj starosti poverava piscu romana da sredi njegove nezavršene memoare… Kapor ističe da u ovoj priči ništa nije izmišljeno i da je glavni junak romana stvarno postojao baš kao i falsifikatori umetničkih dela koji se u romanu pominju.

4. Od istog pisca

Ako iko, Momo Kapor je u našim prilikama i neprilikama nanovo ustoličio podlisje naših novina, tih jutarnjih molitava savremenog čoveka. Njegove su stranice duhovite, maštovite, superiorne i takoreći bez distance opervažile naše pokašto turobne, a najčešće tragične i nejasne dane razantnom svetlošću jednog od najizvornijih i najpopularnijih pripovedača našeg govora.

Ova knjiga, odista je Odisejev brodski dnevnik, kako i autor i sam o njoj sudi. Putovanja dugog trideset i šest godina. I nipošto okončanog.

5. Razmišljanja dokonog šetača

47 priča beogradskog pisca Mome Kapora, u kojima se ovaj pripovedač i dokoni šetač kreće kroz svet koji je lako prepoznatljiv, naslikan sa mnogo pojedinosti koje u sebi nose dah jednog vremena.

*Među hiljadama engleskih reči, koje su poput rojeva dosadnih muva napale naš mali siroti jezik, poslednjih godina najčešća reč je brend. Osnovane su čak i državne komisije koje bi trebalo da svetu otkriju sprske brendove, a brenda nigde ni od korova, kao da je u zemlju propao.*

6. Ljubavne priče

Ova zbirka sastavljena je od pedeset priča, od kojih su neke ušle u mnoge antologije kod nas i u svetu.

Momo Kapor, pisac čije se knjige godinama nalaze na listama domaćih bestselera, poznat je našoj čitalačkoj publici kako po svojim romanima i kratkim pričama, tako i po putopisima, filmskim scenarijima, pozorišnim, televijskim i radio-dramama.

Ono što vezuje sve ove priče je ljubav – melanholična, setna, satkana o prolaznosti, iskazana samo pogledom ili osmehom. Sažete, zaokružene celine, ove priče predstavljaju svet izgrađen na uspomenama kojh ima u životu svakog od nas i zbog kojih će nam čitanje ove knjige izmamiti osmeh i zamagliti pogled.

7. Ispovesti 

  Lena, mlada devojka, dolazi kod ostarelog pisca da joj pomogne da napiše diplomski rad o njegovom delu. On joj govori o svom životu, tako da se ovaj intervju pretvara u svojevrsnu testamentarnu ispovest sa mnoštvom podataka, dokumenata, opisa putovanja i portreta slavnih i nepoznatih prijatelja. U toku tog dugog razgovora među njima se razvija čudan odnos; pisac u toj mladoj devojci zlatne kose pronalazi duh svojih mnogih ljubavi, razvejanih po vremenu.

Tipičnim kaporovoskim obrtom, na kraju ovog autobiografskog romana, završava se bogato i obimno delo o životu ovog poznatog pisca, punom žestine, strasti i nostalgije, koje će se sa zanimanjem čitati.

Možda će vam se svideti …