Akcija!

4 Rafael – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

4 Rafael – Geniji umetnosti

Rafael jedan je od najpoznatijih slikara italijanske renesanse.

Rođen je 6. aprila 1483. godine u Urbinu, sin Đovanija Santija, koji je na dvoru Montefeltro bio zaposlen kao slikar i majke Mađe de Batista Čarle. Rafael je bio enormno produktivan i vodio je neobično veliku radionicu. On je uprkos svojoj ranoj smrti u 37. godini života, ostavio za sobom veliki broj radova. Mnogi njegovi radovi se nalaze u Vatikanskoj palati, pri čemu su freske centralni i najveći radovi u njegovoj karijeri. Njegov najpoznatiji rad je Atinska škola u vatikanskoj Stanza della Segnatura. Nakon ranih godina u Rimu veliki deo njegovog rada izveden u njegovoj radionici polazeći od crteža, sa znatnim gubitkom kvaliteta.

  Bio je izuzetno uticajan tokom svog života. Bio je majstor sklada, a njegova umetnost je lirska i dramska. On je bio najreprezentativniji slikar renesanse koji je u svoju umetnost uklopio sve dotadašnje spoznaje i iskustvo umetnosti.

  Rafael je naslikao nekoliko svojih radova na drvenoj podlozi, ali je isto tako koristio platno i bio je poznat po upotrebi sušnih ulja kao što su lanena ili orahova ulja. Njegova paleta je bila bogata i koristio je gotovo sve dostupne pigmente kao što su tegetolovo-limeno-žutikarmincinoberalizarinverdigris i oker. U nekoliko njegovih slika on je čak koristio retki ekstrakt stabla Paubrazilije, metalni prah zlata i čak manje poznati metalni prah bizmuta.

  Njegova karijera prirodno pada u tri faze i tri stila, prva faza su njegove godine u Umbriji, zatim period od oko četiri godine (1504–1508) tokom koga je apsorbovao umetničku tradiciju Florence, čemu je sledio perion njegovih zadnjih hektičkih i trijumfalnih dvanaest godina u Rimu, radeći za dvojicu papa i njihove bliske saradnike.