Akcija!

3 Mikelanđelo – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

3 Mikelanđelo – Geniji umetnosti

Mikelanđelo je bio italijanski renesansni vajarslikararhitekta i pesnik, jedan od najznamenitijih i najuticajnijih umetnika istorije evropske umetnosti. Za vreme života već je bio smatran najvećim umetnikom svoga vremena, a od tada pa do danas jednim od najvećih umetnika svih vremena. Veliki broj njegovih dela iz slikarstva, vajarstva i arhitekture su među najpoznatijim u istoriji umjetnosti. 

Mikelanđelo je rođen 6. marta 1475. godine u malom toskanskom mestu Kapreze, gdje je njegov otac Lodoviko Buonaroti dobio posao privremenog gradonačelnika. Lodoviko je tada imao trideset i jednu godinu, ali izgleda da mu je to bio prvi plaćeni posao.

Nasednik, zajedno sa svojim bratom Frančeskom, opadajućeg bogatstva plemićke porodice Buonaroti, koja prema zabeleženim podacima potiče iz 1228. godine, stekla je bogatstvo trgovinom i razmjenom novca. Lodoviko je bio zadužen za brigu o zlatnim dukatima koji su preostali u posedu Buonarotija. Iako su Buonarotiji kao porodica, stari koliko i Mediči, Stroci i Tornabuoni, a poznato je i da su plaćali porez u Firenci skoro tri veka, Mikelanđelov deda je izgubio skoro sve posede i bogatstvo, ostavljajući svojim sinovima samo porodičnu vilu sa farmom u mestu Setinjano i jednu kuću u Firenci sa problematičnim vlasničkim statusom.