Akcija!

24 Tarner – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

24 Tarner – Geniji umetnosti

 

Džozef Malord Vilijam Tarner (1775 – 1851) je bio engleski slikar i crtač epohe romantizma.

Tarner je rođen u Mejden Lejnu, Kovent Garden, u Londonu, u skromnoj porodici niže srednje klase. Ceo život je živeo u Londonu, marljivo izbegavajući zamke uspeha i slave. Studirao na Kraljevskoj akademiji umetnosti od 1789. godine – upisao se kada je imao 14 godina, a tamo je izložio svoj prvi rad sa 15. godina Tokom ovog perioda, radio je i kao arhitektonski crtač.

Intenzivno privatan, ekscentričan i povučen, Tarner je bio kontroverzna ličnost tokom svoje karijere. Nije se oženio, ali je imao dve ćerke, Evelinu i Džordžijanu, sa kućnom pomoćnicom Sarom Danbi.

 

Tarnerov talenat je prepoznat rano u njegovom životu. Finansijska nezavisnost omogućila je Tarneru da slobodno inovira; njegov zreli rad karakteriše hromatska paleta i široko primenjena atmosferska ispiranja boje. Prema Ilustrovanoj istoriji umetnosti Dejvida Pajpera, njegove kasnije slike su nazvane „fantastičnim zagonetkama“.

Maštu su mu podsticali brodolomi, požari i prirodne pojave kao što su sunčeva svetlost, oluja, kiša i magla. Bio je fasciniran nasilnom snagom mora. Eksperimentisao je sa širokim spektrom pigmenata. Koristio je formulacije poput karmina, uprkos tome što je znao da nisu dugotrajne, i protiv saveta savremenih stručnjaka da koriste trajnije pigmente. Kao rezultat toga, mnoge njegove boje su sada izbledele.

 

Živeo u bedi i bio lošeg zdravlja od 1845. godine, a umro je u Londonu 1851. u 76. godini. Tarner je sahranjen u katedrali Svetog Pavla u Londonu.