Akcija!

21 Boš – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

21 Boš – Geniji umetnosti

 

O životu Hijeronima Boša kao i o njegovom obrazovanju nažalost znamo jako malo. Za sobom nije ostavio nikakva pisana dokumenta, pisma ili dnevnike, a to što nam je ostalo su najčešće podaci iz poreskih knjiga Bratstva svete device. Ne postoje nikakvi podaci o karakteru njegove ličnosti ili o njegovim shvatanjima o umetnosti. Datum njegovog rođenja se ne može tačno utvrditi ali se smatra da je rođen oko 1450. godine na osnovu jednog autoportreta koji je naslikao pred svoju smrt 1516. godine koji ga predstavlja kao starca od 60 godina odnosno u poznim godinama.

 

Boš je bio autor religioznih slika na kojima je slikao strašni sud, pakao, smrtne grehove itd. Kroz fantastične i groteskne izlive hrišćanskog morala i ako je u osnovi hronološki red njegovog dela nejasan izgleda da je ipak prvo slikao manje slike na kojima je bilo zastupljeno nekoliko likova, kasnije je slikao velike triptihe koji su bili sinteze sa velikim brojem likova i fantastičnim bićima smeštenim u verno predstavljen pejzaž. On je prvi slikar pejzaža raspoloženja.[9]

Mnogi ljudi pokušavaju da dešifruju njegovu simboliku u kojoj traže vezu sa magijom, sektama, alhemijom i slično.[10]

Njegovo delo obuhvata veliki broj religiozno-alegorijskih prikaza i moralizujuće žanr-slike sa erotskim detaljima, koje su izvedene u fantastično vizionarskom stilu. Njegove groteskno-satirične figure često žure ispred finih pejzaža svetlih boja u pozadini. Kao inspiracija služile su mu Biblija i Legenda aurea, pri čemu je dao novu interpretaciju hrišćanske ikonografije. Bošov rad veoma su cenili njegovi savremenici.

Boš je slikao svoje radove uglavnom na hrastovim pločama koristeći ulje kao medijum. Bošova paleta je bila prilično ograničena i sadržavala je uobičajene pigmente njegovog vremena.

Boš nije datirao svoje slike, ali – što je bilo neobično za to vreme – izgleda da je potpisao nekoliko njih, iako neki potpisi koji su navodno bili njegovi, sigurno nisu. Danas je ostalo oko dvadeset pet slika koje mu se mogu pripisati.