Akcija!

2 Leonardo da Vinči – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

2 Leonardo da Vinči – Geniji umetnosti

 

Leonardo da Vinči je rođen u doba renesanse15. aprila 1452. na 3 km od Vincija na seoskom gospodarstvu, između naselja Ankiano i Faltonjano. Leonardo je bio vanbračno dete. Njegov otac bio je mladi pravnik Pietro da Vinči,  a majka Katarina koja je verovatno seoska devojčica jer nema dokaza da je bila rob iz Srednjeg istoka koju je posedovao Pietro. Jedini pouzdani podatak o njoj jeste da se zvala Katarina. Leonarda je krstio paroh Pijero da Bartolomeo. Sa nepunih pet godina Leonardo je prešao da živi sa ocem i maćehom.

Bio je poznat kao, italijanski renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i slikar. Bio je opisan kao ideal „renesansnog čoveka“ i kao univerzalni genije. Poznat je po svojim remek-delima, a neki njegovi izumi se danas koriste u modernoj tehnologiji, iako nisu bili primjenjivi u njegovo doba. Pomogao je razvoju anatomije, astronomije, i građevinarstva.

Njegove slike se danas smatraju vrhunskim delima. Bio je fasciniran misterijom ljudskog lica i mogućnošću čitanja „pokreta duše“ kroz pokrete i izraze lica. Leonardov portret žene fjorentinskog zvaničnika toga vremena „Mona Lisa“ nadaleko je poznat po zagonetnom izrazu lica dame. Portret „Mona Lisa“ je prvi psihološki portret napravljen u istoriji, te se njemu zato i daje toliki značaj.