Akcija!

12 Van Gog – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

12 Van Gog – Geniji umetnosti

 

Van Gog je bio sin protestantskog sveštenika, a i on sam je neko vreme bio propovednik. Sedam godina bio zaposlen u Hagu, a zatim je poslat London (1873—1876). Trgovinom slika dobio je ne samo uvid u slikarstvo, već se i sam zainteresovao za slikanje, te je nastojao da postane slikar.

  Van gog je holandskog porekla. Postao je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

  Interesovao se za teoriju percepcije boja i neoimpresionizma. Međutim, on je srušio neoimpresionistička pravila i ideje i to je zapravo temelj njegove jedinstvene tehnike crtanja kratkim i mnogobrojnim potezima četkice. Njemu su se sviđale neoimpresionističke ideje, ali sami neoimpresionisti mu se nisu dopadali zbog njihovog ponašanja i preterane vizuelne objektivnosti. Van Gog je, za razliku od njih, uvek davao neko skriveno značenje svojim delima i tražio ga je u tuđim.

  Van Gog je prethodnik čitavog evropskog ekspresionizma po tome, što je strastveno pokušavao izraziti u svojim slikama ono što se ne može izraziti. On je jedan od prvih umetnika, koji je deformisao prirodni oblik, da bi postigao što jaču i intenzivniju izražajnost. Svaki njegov autoportret je deo njegove autobiografije i u njima se odražava drama njegove životne putanje. Uticajan je čitavom svetskom slikarstvu. Ostavio je veliki broj dela (850 slika i više od 900 crteža i akvarela) razasut po mnogim galerijama Evrope i Amerike.