Akcija!

11 Reanoar – Geniji umetnosti

Originalna cena je bila: 990,00 рсд.Trenutna cena je: 690,00 рсд.

  • Broš povez
  • Latinica
  • 21 x 17
  • 160 str.

Opis

11 Reanoar – Geniji umetnosti

 

  Rodio se 1841. godine u Limožu u siromašnoj porodici krojača koja nije imala sredstava za osnovne životne potrebe, pa je Renoar već kao mali dečak sa 13 godina morao je da traži posao. Radio je u jednoj Pariskoj fabrici porcelana kao slikar porcelana. Kasnije je radio kao slikar zidnih dekoracija i lepeza. 1862. godine se konačno upisuje u školu lepih umetnosti u Parizu. Posećivao je Luvr i tu upoznao dela mnogih slavnih slikara.

 

Slikao je portrete i na tome mnogo zarađivao ali tada nije stvorio ništa novoga ali je stvorio u to doba i nekoliko od svojih najvećih dela.

Tokom sledećih 10 godina razvijao je svoj vlastiti stil u slikarstvu iako je imao probleme sa reumatizmom koji mu je delom onemogućavao kretanje desne ruke pa je slikao kistom koji je bio vezan za šaku. Sa tim kako je bolest napredovala bio je prinuđen da koristi kolica i nije mogao da slika klasična platna. U kasnoj fazi se zanimao za skulpturu ali zbog svoje bolesti nije mogao da realizuje svoje predloge.

 

Pred kraj svoga života je posetio Luvr da bi video svoja dela koja su stajala među starim majstorima slikarstva. Slavni i poznati umetnik August Pjer Renoar umro je 3. decembra 1919. godine u francuskom gradiću Kanj sir Mer.

Njegovi lični predmeti i umetnička dela, ukupno 143 predmeta, prodati su na aukciji u Njujorku 19. septembra 2013. za 1,3 miliona dolara.